Terveiset Apuliasta ja raikas kesäpastaohje

Lähdimme heinäkuuksi ravintolan remonttia pakoon Italian Pugliaan eli saapasmaan korkoon. Alue on meille tuttu jo edellisiltä vuosilta ja tänä vuonna olimme vuokranneet talon Maruggio-kylän läheltä, noin 60 km Tarantosta etelään. Talomme oli oikeastaan keskellä ei mitään, mutta kelpasi hyvin kun läheltä löytyivät uimaranta ja vihannesten viljelijät. Ketään tuskin kiinnostaa katsella meidän rantakuvia joten keskityn ruokaan!

Italialaiset syövät kovasti leipää, kovakuorinen on ainakin meidän poikien herkkua ja yhtenä päivänä he päättivät ottaa vähän isomman koon jotta se ei loppuisi heti kesken. Meitä olikin parhaimmillaan 11 + kaksi koiraa talossa kun saatiin kaikki sisarukset seurueineen kokoon.

Talomme edessä kasvoi oliivipuita jotka eivät tietenkään olleet vielä kypsiä sekä primitivo-rypälettä. Paikallista primitivoa tulikin maistettua jääkaappikylmänä vaikka punaista olikin. Myös viikunat olivat vielä raakoja, harmi!

Toinen herkkumme oli italialainen raakamakkara salsiccia jota paistettiin useampana iltana avotulella. Myös kalat ja äyriäiset valmistuivat tulella ja katosivat lautaselta nopeasti.

Lämpötilat olivat vähän toisenlaisia kuin Suomessa, edes merivesi ei enää viilentänyt kuumimpina päivinä. Heinäkuu oli kuumin Italiassa 150 vuoteen joten ei ihme että olo oli tuskainen. Jostain kumman syystä lämpö ei ulottunut Pohjois-Eurooppaan asti…

Lämmöstä huolimatta ruoka meille siis maistui ja tässä ihana uskomattoman raikas ja maukas kesäpasta muutamasta elementistä tehtynä: valkosipulista, kesäkurpitsasta ja mintusta. Meidän tapauksessamme zucchinit olivat makeita ja siemenettömiä, niiden löytäminen Suomesta on joskus haastavaa, mutta valitse kaupasta kaikkein pienimmät kesäkurpitsat, jos löydät vaalean värisiä olet todella onnekas! Leikkaa ne ohuiksi paloiksi ja ruskista kevyesti pannulla oliiviöljyssä. Lisää raastettua valkosipulia, chiliä ja hippunen suolaa, kaikkia näitä oman maun mukaan. Pastaksi sopii esimerkiksi pennepasta, joka keitetään tietenkin al denteksi. Lisää pasta pannulle kesäkurpitsan joukkoon ja mausta tuoreella mintulla. Mintusta tulee upea maku kunhan se hieman lämpenee mutta varo kuumentamista liikaa. Minttua saa olla oikein reilusti. Raasta valmiin pasta päälle pecorino-juustoa tai kypsytettyä ricottajuustoa eli ricotta salataa, nauti! Viiniksi sopii vaikka muutaman vuoden takainen hittiviini ”Kung Fu Girl Riesling” jota saa myös Alkosta.

Iltadrinkiksi mitäs muuta kuin mojitoa! Yleensä Suomessa kaikki muut mojiton raaka-aineet löytyvät paitsi minttu, minulla tilanne oli juuri toisinpäin! Jätin mintut siis villiintymään rauhassa.