Italialainen kokki Suomessa osa 1…

Silloin tällöin minulta kysytään mitä meidän keittiö edustaa ja miksi italialaisuus ei näy meillä selvemmin. Asia on joskus vaikea selittää joten puran meidän ajatuksiamme hieman tässä.

Italialainen keittiö on yksi maailman kopioiduimmista. Kun italialaiset muuttivat vuosikymmeniä sitten Suomeen ja päättivät työllistää itsensä avaamalla italialaisen ravintolan tekivät he siitä itsensä näköisen laittamalla seinälle Sophia Lorenin kuvan tai suosikki jalkapallojoukkueen logon, taustalle soimaan Laura Pausinia ja puna-valkoruudulliset pöytäliinat. Jossain vaiheessa näiden keittiöiden maut muuttuivat vastaamaan suomalaisten toiveita; pasta keitettiin hieman kypsemmäksi,  ketsuppia lisättiin kastikkeeseen ja Chiantipulloon laitettiin kynttilä palamaan jotta tunnelma olisi juuri sopiva Suomen talveen pimeinä iltoina. Nyt uusimmat italialaiset ravintolat ovat suomalaisten avaamia ja eivät onneksi enää noudata tätä linjaa vaan sisustus on tyylikkäämpi ja yksinkertaisempi. Mutta mitä kertoo ravintolasta se, että sen nimi ja monet ruuiasta ovat kirjoitettu väärin? Helsinki on pullollaan näitä Italiaa rakastavien suomalaisten avaamia ravintoloita. Laitapa itsesi siis hetkeksi italialaisen kokin kenkiin: kuvittele itsesi asumaan ulkomaille paikkaan jonka kulttuuri on täysin erilainen omastasi. Yhtenä päivänä löydät paikallisten perustaman suomalaisen ravintolan. Menet innolla kokeilemaan koska kaipaat ehkä jotain kotimaista tai olet muuten vain utelias. Vesi kielellä luet listaa jossa on tarjolla hernekeitoa ja pannakakua tai  karjalanpastia. Niin…juuri näin kirjoitettuna. Hernekeitostasi puuttuvat possunpalat ja karjalanpaistiin on laitettu kermaa. Pannukakku tarjoillaan ilman hilloa. Viereisessä pöydässä ovat ruokailemassa varakkaampi pariskunta ja trendikäs nuoripari ja molemmat kehuvat kovaan ääneen ravintolan tarjontaa ja sitä että kuinka juuri tämmöistä on kaivattu jo pitkän aikaa. Ehkä he osaavat jopa sanoa ”kiitos” suomeksi ja luulevat tietenkin että henkilökunta osaa suomea. Mikä tunne tulee ensimmäisenä mieleesi? Ärtymys? Viha? Nauru? Häpeä?

Kun 6 vuotta sitten avasimme Lahdessa ”Italian Bistro Primo”:n eli ekan oli meidän idea siitä mitä halusimme tehdä hyvin selvä: valmistaa ja tarjoilla nykyaikaista italialaista ruokaa ja italialaisia viinejä. Huomasimme heti, että italialaisuudella käytiin kovaa kilpailua. Kuka oli aito ja kuka ei, meitä ärsytti kun jokin annoksemme oli jonkun mielestä erilainen kuin muilla italialaisilla, ei ollut väliä oliko ruoka hyvää. Sitten tultiin kuitenkin kysymään ananastäytteistä pizzaa, vaikka pizzaa meillä ei edes ollut tarjolla. Kun oli aika avata Toca oli meille selvää että ravintola ei tulisi olemaan tyypillinen italialainen vaan ennen kaikkea hyvän ruuan ravintola. Haluamme käyttää kotimaisia raaka-aineita jos ne ovat hyviä tai tehdä jotain perinteistä täysin uudella tavalla, meillä on paljon italialaisia viinejä mutta myös muun maailman juomia koska ne ovat yksinkertaisesti hyviä ja meille sopivia. Ruuanlaitossa opitut tekniikat tulevat Italiasta ja muualtakin. Sillä tekevätkö nämä asiat meistä italialaisen ravintolan ei ole meille väliä, keittiömestarimme Gennaro tietää olevansa italialainen eikä hänen tarvitse sitä kenellekään todistaa, lisäksi hän osaa tehdä hyvää ruokaa myös kansainvälisellä tasolla. Toca on siis meidän näköisemme: italialainen, suomalainen, kansainvälinen, nuorekas, ammattitaitoinen, kekseliäs jne. Toivottavasti kelpaamme näin jatkossakin!